top of page

DEĞİŞTİREMEZSİNİZ

Gerb partisi Genel Başkanı Boyko Borisov’un, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaretinde(1) Bulgaristan Türkleri için “Bulgar Müslümanları” ifadesini kullanması dolan bardağı taşırdı. Bunu son zaman zamanlarda Bulgar siyasetçilerden ve devlet adamlarından sıkça duymaya başladık. Peki nereden hatırlıyoruz?


1985 başlarında bir kararname ile açıklanan "Bulgar ulus devleti yalnızca Bulgarlardan oluşan bir devlettir"(2) maddesinden olabilir mi ? Ya da yine aynı yıl "Bulgar Müslümanlarının kendiliklerinden Türk isimlerini değiştirdikleri"(3) tezinden mi bize tanıdık geliyor bu sözler? Yoksa Boyko Borisov’un Cumhurbaşkanımızı ziyaret ettiği gün Yunanistan Yargıtay Mahkemesinin AİHM’in İskeçe Türk Birliği kararını uygulaması ve derneğin yasal statüsünün verilmesi talebini reddetmesi(4) sonucu Yunanistan’ın “Batı Trakya’da Türk yoktur” politikasının bir yansımasını Bulgar siyasetçide mi görmüştük?

Evet cevap ne?

Dil sürçmesi demeyin. Ya da alışıla gelmiş , kalıplaşmış bir hata değil bu. Dünya ya da özelde Türkiye ne zaman bir sorunla karşı karşıya kalsa bu söylem ısıtılıp önümüze sunuluyor.

Bizden çıkıp “o değiliz , bu değiliz , şuyuz ama bir de bu var…” gibi şeyler söylememizi beklemeyin. Türklük için kanıt istiyorsanız Bulgaristan yeter. Yürüdüğünüz yol , suyunu içtiğiniz çeşme , gölgesinden faydalandığınız ağaç bunun ispatıdır. 1984-1989 arasındaki asimilasyon döneminde mezarlarımızın üstündeki isimleri değiştirenler, içinde yatanı değiştirebildi mi? Ya da “…“Dede, nine, baba ve analarımızın inancına bakılmaksızın, biz, tüm Bulgarlar, aynı milli kadere, aynı milli karaktere, aynı maneviyata ve aynı emellere sahip olduğumuza inanıyoruz. Biz, Bulgar halk köklerimize yabancı olan isimlerden gönüllü olarak ve inanarak vazgeçen Bulgarlarız.” (5) sözleri ile biten deklarasyona imza atan hainler geçmişe dönüp ihanet ettikleri atalarının onlara okudukları Türkçe ninnileri susturabildiler mi? Tüm bunlara cevabınız “Hayır” ise artık uğraşmayın.

Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş savaşı sırasında ümitsizliğe düşenlere, “Arkadaşlar gidip Toros Dağlarına bakınız; eğer orada bir tek Yörük çadırı görürseniz ve o çadırda bir duman tütüyorsa, şunu çok iyi biliniz ki, bu dünyada hiçbir güç ve kuvvet bizi asla yenemez“ demiştir. Siz de, Rodop dağlarından, Deliorman’dan tutan dumanı asla sönmeyeceğine şahit oldunuz, olmaya devam da edeceksiniz. Bu yüzden bırakın da artık dost yaşayalım.


1- https://www.youtube.com/watch?v=lCRHqHOmSMY

2”-BULGARİSTAN'IN TüRK AZINLIGA KARŞI GİRİŞTİGİ

UYGULAMALARIN ULUSLARARASI İNSAN HAKLARI

BAKIMINDAN İNCELENMESİ” -Prof. Dr. Tekin AKILLIOGLU

3-“BULGARİSTAN'IN TüRK AZINLIGA KARŞI GİRİŞTİGİ

UYGULAMALARIN ULUSLARARASI İNSAN HAKLARI

BAKIMINDAN İNCELENMESİ” -Prof. Dr. Tekin AKILLIOGLU

4-https://www.bultengazetesi.com/?p=640

5- “Bulgaristan Aydınlarından İsim Değiştirmeye imza atanlar” - Oya CANBAZOĞLU

42 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page